Bedwantsen

Heeft u last van bedwantsen? Groenink plaagdierbeheersing helpt u hiervan af.

Hoe herkent u bedwantsen?

Bedwantsen ook wel bedbug’s en wandluizen genaamd, zijn kleine insecten van zo’n 5 mm lang. Volwassen bedwantsen hebben een donkerbruine tot roodbruine kleur. Hun lichaam is ovaal, plat en heeft zes pootjes. Bedwantsen verplaatsen zich altijd kruipend en zijn vrij snel. Iedere vier weken legt een bedwants gemiddeld 5 tot 10 eitjes. Dit zijn kleine witte, kokervormige korreltjes die bij elkaar in de buurt worden gelegd. Na 10 dagen komt het eitje uit. De bedwants is dan 1,5 mm groot en ziet er wit of rood uit. Hierna doorloopt hij nog vier fasen, waarin hij steeds 0,5 mm – 1,5 mm per keer groeit en steeds donkerder kleurt. Binnen zes weken is de bedwants volwassen. In Nederland komen steeds meer bedwantsen voor, doordat het klimaat warmer en aangenamer wordt. Daarnaast is er in huis, hotels en vliegtuigen vaak bedwantsen doordat deze hebben meegereisd in koffers van toeristen of tweedehands kleding en meubels. De bedwants doet zijn naam eer aan, doordat hij vaak in het bed te vinden is. Hij wordt namelijk aangetrokken door de lichaamswarmte van een mens en het CO2 dat iemand uitademt.

Overlast door bedwantsen

Een bedwants leeft van het bloed van onder andere mensen. Met zijn steeksnuit spuit deze verdovingsmiddel en antistollingsmiddel in het bloed en zuigt het bloed op. Overlast door bedwantsen kunt u vooral merken aan vervelende kleine rode bultjes op de huid, die ontstaan na een beet. Het merendeel van de bijtplekken bevindt zich op de benen. Hoewel men de beet zelf niet zal voelen, kan men na afloop wel last hebben van jeuk en zelfs een branderig gevoel op de bijtplek. Van de bedwants wordt gedacht dat deze geen ziektes overbrengt. Vaak breekt de bedwants het bijten even af en gaat vervolgens een paar centimeter daarnaast verder. De bijtbultjes komen dan in een rijtje voor op de huid. Na een beet trekt de bedwants zich zo’n vier weken terug. De bedwants is dan moeilijk te zien, omdat hij zich verstopt in het bed, in de bank, achter het behang, onder een drempel en tussen alle mogelijke kieren. Daarnaast worden ze pas ’s nachts actief. Naast de kenmerkende bultjes op de huid, laat een jonge bedwants ook kleine doorzichtig lichtbruine vervellingen achter en zijn op een licht matras vaak minuscule zwarte puntjes te vinden, de uitwerpselen van een bedwants. Bedwantsen geven een zoete/olieachtige geur af, dat in een afgesloten ruimte ook door mensen is waar te nemen. Echter kunnen honden dit al veel eerder ruiken en bestaan er zelfs honden die getraind zijn om bedwantsen op te speuren. Wanneer u zelf deze geur waarneemt is het noodzaak spoedig een professionele ongediertebestrijder in te schakelen, omdat de populatie bedwantsen dan al erg groot en bijna onhoudbaar is. De bedwants kan maanden overleven zonder voedsel en zal door een professional gezocht en bestreden moeten worden.

Bestrijding van bedwantsen

Doordat bedwantsen zich overdag en na een maaltijd schuilhouden is het lastig ze zelf te bestrijden. Het is van belang om te zorgen dat de eitjes niet meer uit kunnen komen en geen één bedwants over het hoofd te zien bij de bestrijding. Alleen zo kan een nieuwe plaag van bedwantsen voorkomen worden. Groenink is ervaren in het signaleren van de plaatsen waar de bedwants zich schuilhoudt en weet de insecten effectief te bestrijden.