Bloedluizen

Bloedluis in uw pand? Groenink zorgt voor milieuvriendelijke bestrijding.

Hoe herkent u bloedluis?

De bloedluis wordt ook wel vogel-luismijt of rode vogelmijt genoemd (Dermanyssus gallinae). Het is een parasiet dat leeft op de huid van vogels en zich via vogels verspreid. Vooral pluimveehouderijen en houders van volières kunnen daardoor enorme overlast van deze parasieten krijgen. Groenink zet zich in om deze overlast te verhelpen.
De bloedluis is zo’n 0,6 mm lang en heeft acht pootjes (kenmerkend voor een mijt). Het lichaam van een bloedluis is van nature geel, maar doordat de bloedluis bloed opzuigt, heeft deze volgezogen een rode kleur. De bloedluis is lichtschuw en is met name in de nacht te vinden op vogels/pluimvee. Overdag en wanneer zij voldoende bloed binnen hebben voor een aantal dagen (6-10), verstoppen zij zich op donkere plekken zoals naden en kieren. Hierdoor is bestrijding lastig. De bloedluis is in kolonies te vinden in warme en vochtige ruimtes. Een volwassen bloedluis legt acht eitjes per dag. Deze eitjes komen niet meer uit bij een temperatuur lager dan 12°C. Echter kunnen de eitjes net als volwassen bloedluizen, enkele jaren overleven. Pas bij voldoende voedsel wordt de bloedluis weer actief en als het warm genoeg is komen de eitjes alsnog uit. De gemiddelde levensduur van een bloedluis is 6 tot 8 weken, afhankelijk van de temperatuur en voeding.

Overlast door bloedluis

Binnen zeven dagen is de voortplantingscyclus rond en zijn de eitje uitgegroeid tot volwassen parasiet. Zoals genoemd kunnen de eitjes bij warme temperaturen (bijvoorbeeld in een stal) makkelijk uitkomen. Door deze gunstige omgeving kan een populatie van bloedluizen in korte tijd explosief groeien en een plaag vormen. Er moet snel worden ingegrepen. Een kolonie van bloedluizen kan op de huid of oppervlakten een laagje van 1cm dik vormen, waar de vogelpopulatie onder leidt. Bij gewone bestrijding met chemische middelen, raakt het middel alleen de buitenste laag, de onderste parasieten overleven gewoon en planten zich in rap temp voort. De bloedluis komt soms gebouwen binnen, doordat ze meeliften uit vogelnesten van bijv. de verwilderde stadsduif. U en uw huisdieren kunnen daardoor besmet raken, dit betekend veel jeuk. Echter zijn vooral de gevolgen voor kippen groot. De bloedluis is de meest voorkomende parasiet bij kippen. Na besmetting van bloedluizen ervaren zij veel stress, worden agressief, leggen minder eieren, krijgen bloedarmoede en kunnen daaraan sterven. Daarnaast kan de bloedluis andere ziektes doorgeven via het bloed bv. E-coli, Q-koorts en de ziekte van Lyme. Ook dragen ze bij aan het verspreiden van vogelgriep.

Bestrijding van bloedluis

In alle situaties wordt de bestrijding gericht op de plaatsen waar de bloedluis zijn eitjes legt en zich nestelt. Bijvoorbeeld nestmateriaal en kleine naden en kieren tussen het hout. Bekende bestrijdingsmethoden zijn met behulp van warmtebronnen van boven de 70°C en het strooien van witte kalk ter preventie van een nieuwe plaag. Groenink heeft ervaring met de impact die een besmetting van bloedluizen kan hebben. Met onze deskundigheid willen wij u helpen de bloedluis zo snel mogelijk te bestrijden.