Boktorren

Boktorren bestrijden? Groenink realiseert dit voor u.

Hoe herkent u een boktor?

Er zijn vele soorten boktorren. In het algemeen zijn het langwerpige en kleurrijke of bruine kevers. Ze hebben lange tastsprieten aan de voorzijde, stevige kaken, vleugels en zes poten. Ze kunnen tot wel 15 cm groot worden. De boktorren in Nederland worden rond de 2,5 cm groot en zorgen zelf voor weinig overlast, het zijn juist de larven die veel schade kunnen veroorzaken. De larven leven in planten en hout en kunnen zo’n 3 cm lang worden. De larve ziet er in het begin wit uit met een bruine kop, vlak voor het ontpoppen krijgt deze een rupsachtig/kronkelig uiterlijk. In Nederland vormt de huisboktor het grootste gevaar voor houtconstructies van huizen. De huisboktor boort in droog/dood hout en geeft de voorkeur aan naaldhout. Andere soorten boktorren in Nederland boren vaak in nat/levend hout of hebben een slechte overlevingskans in bewerkt hout, waarvan in huizen sprake is. De huisboktor legt zo’n 200 eitjes per keer in naden, kieren en scheurtjes van hout en de eitjes komen na 3 tot 5 weken uit. Vervolgens kan de larve kan 8 tot 12 jaar in het hout leven. De larve tast in die periode ongeveer 500 gram hout aan. De kever zelf leeft twee weken en plant zich binnen die tijd voort.

Overlast door boktorren

Boktorlarven knagen gangen in het hout en kunnen hierdoor enorme schade aanrichten aan houten constructies, voorwerpen, meubels en aan levende bomen. Tijdens het knagen maken de larven geluid. Experts kunnen aan het geluid horen welke soort het is en weten dan hoeveel gevaar de boktor op kan leveren. De boktor heeft grote larven, waardoor de gegraven gangenstelsels ook vrij groot zijn. De stevigheid van elke houten balk en constructie kan hierdoor flink worden aangetast. Niet voor niets wordt de boktorlarve gezien als een van de grootste boosdoeners van houtschade in huizen.

Bestrijding van boktorren

Net als bij houtworm geldt dat het belangrijk is direct een gespecialiseerde ongedierte bestrijder in te schakelen. Voor u het weet is de schade onhoudbaar. Groenink heeft de benodigde expertise en werkt met milieuvriendelijke middelen om u zo snel mogelijk van deze larven af te helpen.