Houtworm

Getroffen door houtworm? Groenink zorgt voor milieuvriendelijke bestrijding.

Hoe herkent u houtworm?

Houtworm is de verzamelnaam van in hout levende insectenlarven, bijvoorbeeld de larve van een houtwormkever, boktor, klopkevers, bonte knaagkever of spinthoutkevers. Deze larven hebben een verschillend uiterlijk, maar ze lijken veel op elkaar. Vaak zijn het dikke witte(witgele) kronkelende insecten en lijken ze een beetje op rupsen. Hun kopje is donker gekleurd en ze hebben aan de voorkant soms zes korte pootjes. Na een paring legt een vrouwtje afhankelijk van de keversoort zo’n 60 tot 200 eitjes in naden van het hout. Dit doet zij verspreidt in groepjes van 3-4 eitjes per naad. Deze eitjes komen ongeveer na een maand uit, waarna de larven op zoek gaan naar eten (hout) om te groeien. De larve is eerst ongeveer 4 mm en na de vervelling kan deze 3 cm worden. De larve verpopt zich vervolgens pas na gemiddeld vijf jaar.

Overlast door houtworm

De larven voeden zich met hout, zodat ze kunnen uitgroeien tot volwassen kevers en torren. Dit proces kan jaren duren, zonder dat u dit door heeft. De larve verpopt pas na gemiddeld vijf jaar. De larven boren gangen in het hout, waardoor alle houtconstructies, meubels, vloeren en andere houten voorwerpen flink beschadigd en onbruikbaar gemaakt kunnen worden. Deze gangen bevinden zich aan de binnenkant van het hout en zijn meestal niet zichtbaar. Zo kan een houten balk een stuk sterker lijken vanaf de buitenkant, dan dat hij daadwerkelijk is. De gaatjes die je aan de buitenkant soms ziet, worden pas gemaakt als de larve ontpopt en de kever gaat uitvliegen. Wanneer er boormeel uit het hout komt, is het vrijwel zeker dat er larven aanwezig zijn. Dit kunt u controleren door een zwart papier onder het hout te leggen, zodat het boormeel goed zichtbaar is. Wanneer larven ontpopt zijn, vliegen de kevers uit door grotere gaatjes in het hout. Meestal rond juni tot september. Dit zijn de albekende houtworm gaatjes, die wel goed zichtbaar zijn.

Bestrijding van houtworm

Wanneer u denkt dat u last heeft van houtworm, kunt u het best direct een professioneel bedrijf laten komen. Hoe langer u de houtworm laat zitten, hoe groter en duurder de schade wordt. Groenink staat direct voor u klaar en werkt met milieuvriendelijke materialen.