Kakkerlakken

Kakkerlakken in uw gebouw? Groenink helpt direct.

Hoe herkent u kakkerlakken?

Kakkerlakken zijn er in vele soorten en maten. In Nederland komen zo’n vijf verschillende soorten voor. De meesten leven in het bos. Echter zijn in Nederland vooral de Duitse- en Amerikaanse kakkerlak bekend. Dit komt doordat deze zich ook in gebouwen bevinden en een echte plaag kunnen vormen. De Duitse kakkerlak is ongeveer 12 mm groot en de Amerikaanse kakkerlak kan 4,5 cm worden. Hun lichaam is ovaal en afgeplat met een (licht)bruine kleur. Ze hebben zes poten en twee voelsprieten die vrijwel altijd in beweging zijn. Kakkerlakken staan erom bekend dat ze heel snel kunnen lopen, tot wel 5 km/h. De Amerikaanse kakkerlak heeft grote vleugels en kan vliegen, maar doet dit niet vaak, omdat rennen gemakkelijker gaat. De Duitse kakkerlak heeft ook vleugels, maar kan niet vliegen.

Kakkerlakken laten zich overdag niet graag zien, ze zitten dan verstopt in kieren, naden en gaten. Ze zijn dol op warme en vochtige plaatsen, zoals het motortje van de koelkast. Kakkerlakken laten verschillende sporen achter die je overdag kunt vinden. Hun uitwerpselen zijn bruinzwart, geribbeld en 2 mm groot. Ook laten ze lichtdoorzichtige velletjes achter na het vervellen. Tot slot is het mogelijk een eierpakketje te vinden. Deze is 8 bij 5 mm groot. In het begin is het eierpakketje wittig en zacht, maar na verloop van tijd wordt deze steeds donkerder en harder.

Een kakkerlak heeft een relatief snelle voortplantingscyclus. Na de paring draagt de vrouwtjes kakkerlak een eierpakketje met maximaal 30 eitjes rond. Na drie tot vijf weken laat zij de eieren los en verstopt ze deze. Enkele weken daarna komen de eitjes uit. De kakkerlak vervelt gedurende twee maanden vijf tot zeven keer voordat hij volwassen is en kan 1 – 1,5 jaar oud worden. Kakkerlakken ontwikkelen zich het best bij een temperatuur van 25 °C. Bij erg droge lucht komen de eitjes niet uit.

Overlast door kakkerlakken

Kakkerlakken zijn alleseters en komen af op etensresten en etensgeuren. Vaak vinden ze voedsel in ruimtes die minder hygiënisch zijn. Naast etensresten eten kakkerlakken ook dode-, zieke- en gewonde dieren en huishoudelijke producten zoals zeep, tandpasta en lijm. Kakkerlakken kunnen 10 tot 40 dagen overleven zonder voedsel en kunnen veel overlast veroorzaken. Ze verspreiden namelijk zowel bacteriën als schimmels en verschillende soorten ziektekiemen. Dit gebeurd doordat ze van voedsel eten, hun uitwerpselen hierop achterlaten of eroverheen lopen. Kakkerlakken verspreiden tevens een onaangename geur die vaak alleen te ruiken is als ze in een grote groep aanwezig zijn. Doordat ze zo snel zijn en zich goed verstoppen, zijn ze bijna niet te vangen.

Bestrijding van kakkerlakken

Bij een vermoeden van kakkerlakken in uw huis of gebouw, is het verstandig meteen een professionele ongediertebestrijder te bellen. Gangbare chemische bestrijdingsmiddelen zijn vaak niet effectief, doordat de kakkerlakken al resistent zijn geworden voor de middelen en niet alle kakkerlakken bereikt worden. Groenink heeft jarenlange ervaring op gebied van ongediertebestrijding en weet alle verstopplaatsen van de kakkerlakken te vinden om deze gericht te bestrijden.