Mieren

Mierenplaag? Groenink helpt u hier direct van af.
Iedereen heeft weleens te maken met mieren, maar als een kolonie zich uitbreidt of zich vestigt binnen uw woning of pand, is dit vervelend. Wilt u ook geen overlast meer ervaren en weten hoe u dit kunt voorkomen? Groenink helpt u daarbij.

Hoe herkent u mieren?

De mieren in Nederland zijn vaak kleine zwarte/bruine of rode insecten. Mieren zijn familie van de wesp en leven in een kolonie. De kolonie bestaat uit één of enkele koningin(nen), meerdere werksters, enkele mannetjes en slaven (die gewonnen zijn bij een gevecht met een andere kolonie). De koningin en mannetjes hebben vleugels, de vrouwtjes(werksters) niet. De voortplantingscyclus van een mier gaat relatief langzaam, maar een nest van enkele jaren kan zo’n 500 tot 10.000 mieren bevatten. De voortplantingscyclus verloopt in meerdere fases van ieder 10 tot 15 dagen (ei, larf, pop, volwassen). Nadat de mieren volwassen zijn geworden, vliegen de mieren uit. Dit gebeurd één keer per jaar. In de lucht paren de mannetjes met een koningin (om incest te voorkomen vliegen ze een eind verderop). De mannetjes sterven daarna vrij snel en de bevruchtte koningin zoekt een nieuwe nestplaats. Zo ontstaan er elke keer op verschillende plekken nieuwe nesten. De vrouwtjes kunnen enkele jaren oud worden en de koningin kan ruim 20 jaar worden. In de koudste periode van het jaar, komt men mieren zelden tegen. Ze houden dan een soort winterrust en komen pas bij de eerste zonnestralen van het voorjaar weer tevoorschijn.

Overlast door mieren

Mieren komen vaak rondom het huis voor, omdat ze altijd op zoek zijn naar etensresten. De mieren in Nederland zijn niet gevaarlijk. Soorten die veel voorkomen zijn de Rogers, faraomieren en de wegmier. Deze laatste wordt beschouwd als de grootste overlastgever. Sommige soorten kunnen bijten of steken, wat niet gevaarlijk is, maar wel behoorlijk zeer kan doen. Een mier wordt echt lastig als hij in grote getalen voorkomt, maar ook wanneer deze een steriele ruimte besmet of over etenswaren loopt. Daarnaast graven mieren gangen onder uw tegels, waardoor tegels kunnen inzakken en ontstaan er mierenhopen die uw huis of gebouw een onverzorgd uiterlijk geven. Mierenhopen zijn vaak kleine hoopjes van zand dat omhoog komt doordat de mieren hun nest in- en uitlopen. Het heeft dus geen zin om dit zand weg te vegen. Daarnaast zorgen mieren ervoor dat uw tuin er een stuk minder mooi bij kan komen te staan. Door het graven van gangen in het gazon, kunnen delen hiervan afsterven wat voor lelijke kale plekken zorgt. Ook zorgt de mier ervoor dat bladluis gemakkelijk uw planten kan beschadigen. Mieren eten de natuurlijke vijand van de bladluis (lieveheersbeestjes) namelijk op. Tot slot is het erg vervelend als u in uw tuin wilt zitten, maar er steeds mieren over uw voeten en in uw kleding of tas lopen. Genoeg redenen om zo snel mogelijk een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Bestrijding van mieren

Mieren kunt u het best laten bestrijden en beheersen door een professioneel ongedierte bestrijdingsbedrijf. Groenink biedt deze service en zorgt ervoor dat ook de bron diep in het mierennest (de koningin) wordt bestreden.