Motten

Motten in huis? Wij helpen u van de motten af te komen.

Hoe herkent u motten?

Motten zijn nachtvlinders en hebben daarom geen felle kleuren. De meeste motten zijn lichtbruin/grijs van kleur met eventueel enkele donkere vlekken op de vleugels. Ze hebben naast hun vleugels en zes pootjes, ook twee voelsprieten. De bekendste soorten motten in Nederland zijn de kleermot, bruine huismot en de pelsmot. Deze hebben elk unieke eigenschappen.
De kleermot kan alleen overleven binnenshuis in een warme omgeving. Meestal komt de mot uw huis binnen doordat u tweedehands producten heeft binnengehaald waar de motten al in zaten. Dit kunnen producten zijn als dekbedden, kleding, tapijten, wol en oude meubels. Ook als u in het schemer nog wollen was heeft buitenhangen, is de kans groot dat motten zich in de kleding hebben genesteld. De kleermot en pelsmot worden zo’n 8 mm lang en met uitgeklapte vleugels kunnen ze gemiddeld 15 cm breed worden. De bruine huismot wordt wat groter en kan een vleugelspanwijdte van 25 mm hebben.

De voortplanting van een mot gaat zeer snel. Per keer legt de kleermot 150 tot 200 eitjes. De larven die uit de eitjes komen zijn wit met een goudbruine kop. Na 4 tot 12 maanden verpoppen de larven zich en ongeveer 2 weken later vliegen de nieuwe motjes uit hun pop. Een pelsmot legt 80 eitjes per keer, welke alleen in het voorjaar uitkomen. De larven van een pelsmot zijn herkenbaar doordat zij een omhulsel van stof en rag om zich heen maken. De larven van een bruine huismot zijn ook duidelijk herkenbaar. Deze zijn geel/wit en wel 2 cm groot met een donkere kop.

In het algemeen leven de motten vooral in wol, gedroogd voedsel, textiel, droog organisch materiaal en rottend hout. Een mottenplaag in uw huis of gebouw bevindt zich in de meeste gevallen in kledingkasten met ongewassen kleding, bij opgezette dieren, vilten isolatiemateriaal en vogelnesten.

Overlast door motten

Vaak wordt gezegd dat motten veroorzakers zijn van grote schade aan uw kledingstukken. In werkelijkheid worden de gaten in uw kleding veroorzaakt door de larven van de mot, die lange tijd in uw kleding verblijven. Mottenlarven die in huis leven, voeden zich met natuurlijke stoffen, zoals wol, veren en leer. Dit doen ze totdat ze volwassen zijn en kunnen uitvliegen. Een volwassen mot leeft van de restjes die nog over zijn van de larvenperiode en eet verder niets. Vooral de larve van een kleermot maakt grote gaten in kleding, de pelsmotlarve maakt kleine gaatjes. De larven van een bruine huismot zijn alleseters en komen af op geuren van meel, zaden en granen. Ze leven graag in een vochtige omgeving en zijn daarom minder gauw te vinden in kleding.

In oudere huizen kunnen motten zich langere tijd goed vestigen. Er zijn voldoende kieren, zodat zij zich ook makkelijk naar de buren kunnen begeven. Om te zien of u mottenlarven in uw huis of gebouw heeft, kunt u een vel wit papier op de grond van uw kast leggen. Na een paar dagen kunt u in het geval van motten kleine korreltjes en witte spinsels terugvinden op het papier.

Bestrijding van motten

Motten kunnen zich verspreidt in het gebouw bevinden en ander ongedierte aantrekken. Daarom is het van belang dat het hele gebouw wordt nagekeken op aanwezigheid van ongedierte. Een professionele ongediertebestrijder als Groenink kijkt uw gebouw na en pakt de ongedierteproblemen aan bij de kern.