Muizen

Muizen in uw pand? Groenink helpt u hiervan af.

Hoe herkent u muizen?

Muizen zijn net als andere knaagdieren cultuurvolgers. Ze leven in de directe omgeving van mensen. Soms leven ze in beplanting en ondergrondse gangen. In Nederlandse huizen en gebouwen komen vier muizensoorten vaak voor. Dit zijn de huismuis, veldmuis, bosmuis en spitsmuis. Een muis is een klein dier van 6 tot 11 cm. Muizen hebben vier poten met scherpe nageltjes en een staart die vaak net zo lang is als hun lichaam. Muizen hebben een spitse kop. Ze zijn behaard, waarbij de rug een bruine/grijze kleur heeft en de buik wat lichter of zelfs wit is.

Muizen zijn echte nachtdieren, waardoor u ze overdag niet gauw tegenkomt. In de nacht gaan ze actief op zoek naar voedsel. Muizen zijn alleseters, maar hebben een voorkeur voor peulvruchten, zaden en noten. De veldmuis is een uitzondering, deze een planteneter.

De voortplanting van muizen gaat vrij snel. Een bevrucht vrouwtje legt 2 tot 10 worpen per jaar met elk zo’n 5 jongen. De draagtijd is drie weken en na een tot twee maanden zijn de jongen geslachtsrijp. De gemiddelde leeftijd van een muis is een jaar.

Overlast door muizen

Muizen zijn familiedieren en ontdekkers. Ze leven graag samen in een warme omgeving, waar ze beschermd worden tegen hun natuurlijke vijanden (bv. roofvogels). Ze kruipen daarom huizen en gebouwen binnen en bouwen nesten in beschutte ruimtes zoals plafonds. Doordat ze lenig zijn komen ze gemakkelijk binnen via kieren onder de deur, spleten in muren, via ventilatiegaten of via dakpannen. Muizen komen af op etensresten en bereikbare voedingsmiddelen. Ze eten en laten ondertussen hun uitwerpselen en urine achter op de voedingsmiddelen. Muizen zijn verspreiders van ziektes die tussen mens en dier kunnen worden overgedragen. Wanneer u het besmette voedingsmiddel op zou eten of kleine deeltjes van de muizenontlasting inademt, kunt u (ernstig) ziek worden. Zo verspreiden muizen o.a. de salmonella bacterie, leptospirose en het hanta virus.

Muizen zijn snelle lopers en kunnen op bijna alle plekken wel komen. Ze kunnen op de dunste richels nog balanceren. Onder het lopen verliezen ze steeds wat urine, waardoor de ruimte bevuild raakt. Ook zijn muizen echte knaagdieren. Ze knagen o.a. aan kabels, plinten en muren die zwaar beschadigd kunnen worden. Daarnaast tasten ze het isolatiemateriaal en papier aan, doordat ze dit gebruiken als nestmateriaal. De aanwezigheid van muizen kunt u gemakkelijk ontdekken. Muizen laten bijvoorbeeld verspreidt in de ruimte allemaal kleine zwarte keutels achter. Ook kunt u vette sleepplekken of een plakkerig hoopje vinden. Dit is buiksmeer en/of urine. Verder geeft de urine van muizen een onaangename geur vrij. Tot slot zou u wat bloem of talkpoeder kunnen rondstrooien. Wanneer de muizen hierdoorheen lopen kunt u sporen van pootjes en staart terugvinden.

Bestrijding van muizen

Een muizenplaag kan schadelijk zijn voor uw gezondheid en uw pand. Door de omvang van een muizenplaag is deze moeilijk zelf te bestrijden. U kunt het beste een professionele ongediertebestrijder inschakelen om de ruimte grondig te controleren en de muizen te bestrijden. Groenink weet de muizennesten te vinden en bestrijdt deze effectief. Tevens krijgt u adviezen om een nieuwe muizenplaag te voorkomen.