Papiervisjes

Last van papiervisjes? Groenink helpt u op milieuvriendelijke wijze van de papiervisjes af!

Hoe herkent u papiervisjes?

Papiervisjes (Ctenolepisma longicaudata) zijn kleine insecten. Ze hebben zes poten, aan de voorkant hebben ze twee lange sprieten en aan de achterkant drie. Deze zijn even lang als hun lichaam. Papiervisjes zijn platte insecten en op hun rug hebben ze schubben. De schubben hebben een lichte zilvergrijze kleur met spikkels. Tijdens het groeien, vervellen de papiervisjes en als er een beschadiging optreed aan de schubben, ziet dit er vlekkerig uit. Naast hun lengte van 1,5 cm zijn ze ook nog eens vliegensvlug en lastig te vangen. Ze zijn vooral actief in het donker en schieten weg als u het licht aan doet. Groenink helpt u van papiervisjes af te komen.

Overlast door papiervisjes

Papiervisjes zijn in tegenstelling tot zilvervisjes, vaak te vinden in een donkere, warme en droge omgeving. Ze houden van organische materialen zoals papier en zitten daarom vaak bij u thuis in boeken of achter een los stukje behang. Ze kunnen dan zomaar uw boeken of geliefde foto’s aanvreten. Papiervisjes kunnen tot wel 100 dagen overleven zonder voedsel en planten zich relatief gemakkelijk voort. De eitjes van een papiervisje komen alleen uit bij een temperatuur boven de 20°C en een papiervisje kan zich niet ontwikkelen bij minder dan 18°C, hun voedselopname stopt bij 16°C. Voorheen probeerde men deze insecten te vangen met een glazen pot. Dit is echter niet effectief, doordat papiervisjes zich verstoppen en vaak in kleine hoekjes gaan zitten. Wanneer de helft van de populatie nog leeft zullen zij zich gemiddeld binnen zes weken weer hebben voortgeplant. De schade die deze insecten aanrichten kan groot zijn en is heel vervelend. Daarnaast geldt het principe dat de papiervisjes niet zomaar uit zichzelf verdwijnen. U heeft hulp nodig van een ervaren ongedierte bestrijder.

Bestrijding van papiervisjes

Er gelden algemene adviezen ter preventie van papiervisjes. Zo kunt u stapels papier het beste in een afgesloten bak bewaren en kunt u uw huis hygiënisch schoonhouden en ventileren. Wanneer u eenmaal papiervisjes in huis heeft, zal dit niet meer werken. Groenink komt bij u langs om te inventariseren hoe groot de populatie papiervisjes is. Daarbij kijken wij naar uw gehele gebouw, maar ook de aangebouwde panden. Papiervisjes kunnen zich namelijk gemakkelijk verplaatsen en via naden en kieren naar een aangesloten ruimte kruipen. Het gehele leefgebied van de papiervisjes zal behandeld worden. Daarbij krijgt u deskundige adviezen waar u in de toekomst op kan letten en wat u kunt doen bij het terugkeren van de insecten. Een extra controle vindt plaats na ongeveer zes weken. Wij dragen zorg voor een volledige bestrijding van die insecten en stoppen niet voordat dit bereikt is.
Heeft u last van papiervisjes? Neem dan contact op met Groenink.