Ratten

Een rattenplaag in uw huis of gebouw? Wij helpen u van de ratten af te komen.

Hoe herkent u ratten?

In Nederland zijn twee soorten ratten vaak de oorzaak van overlast. Dit zijn de inheemse bruine rat en de uitheemse zwarte rat. Ratten zijn kleine behaarde dieren met vier poten en een staart. Over het algemeen is de zwarte rat zwart en de bruine rat bruin, maar zeker niet altijd. Beide soorten komen in verschillende kleurcombinaties voor. De zwarte rat leeft veel op hoge en droge plaatsen. Hij is slank, spits en 14 tot 23 cm lang. De bruine rat houdt van vochtige plaatsen, is stevig en heeft een kortere en dikkere staart. De bruine rat wordt 22 tot 30 cm lang. Beide ratten zijn alleseters en eten graag graan. De zwarte rat eet daarnaast fruit en de bruine rat eet ook vlees en groente. Het is mogelijk de uitwerpselen van de ratten in uw huis of gebouw te vinden. De uitwerpselen van de zwarte rat zijn banaanvormig en 1 cm bij 2 mm. De uitwerpselen van de bruine rat zijn pindavormig en 2 cm bij 0,5 cm.

Ratten planten zich relatief snel voort. Een vrouwtje kan elke 4 tot 6 weken bevrucht worden en legt per worp meestal 7 tot 12 jongen. Deze draagt zij daarvoor gemiddeld 22 dagen. Na 6 weken zijn de jongen geslachtsrijp en gaan zich ook voortplanten.

Overlast door ratten

Ratten zijn zeer flexibele en behendige dieren. Ze vinden hun weg door kieren, achter uw meubels, in kastjes en in het plafond. Overal waar zij komen laten zij sporen achter. Ratten zijn in staat om via hun speeksel, urine en uitwerpselen ziektes over te brengen op mensen. Ze dragen namelijk allerlei virussen, parasieten en bacteriën met zich mee. 50% tot 70 % van de ratten is drager van de ziekte van Weil. Het is belangrijk om altijd voor het eten uw handen goed te wassen en wondjes af te dekken.

Kieren en andere openingen worden door ratten gebruikt om binnen te komen. Wanneer dit niet lukt, vinden ratten het ook prettig om zich te verschuilen achter begroeiing die tegen het gebouw aan staat. Ze komen af op restafval en voedselvoorraad die niet is afgesloten. Dat kan een zak graan zijn, maar ook het voer dat in het eetbakje van een ander huisdier zit. Dit is de reden dat veel boeren hun kippen in de ochtend eten geven, zodat het ’s avond voordat de ratten actief worden al op is.

Verder zijn ratten echte knaagdieren, hun tanden zijn zo sterk dat ze zelfs door beton heen kunnen knagen. Ze knagen in huis vooral aan houtwerk, muren en stroomkabels om hun tanden te slijten. Het knagen aan stroomkabels kan zeer gevaarlijke situaties veroorzaken. Daarnaast zorgen ratten voor enorme rotzooi in uw huis of gebouw. Ze verzamelen nestmateriaal en laten overal aangevreten voedsel liggen.

Bestrijding van ratten

Wanneer u een rattenplaag heeft wilt u er zo snel mogelijk vanaf komen. Sinds een aantal jaar is het verboden om zelf ratten te bestrijden met gif en chemische middelen. De ratten kunnen namelijk reistent worden en andere beschermde dieren kunnen dood gaan doordat zij onbedoeld ook met het gif in aanraking komen. Op uw eigen terrein mag u wel een klem of rattenval gebruiken, maar dit is bij een echte plaag onvoldoende. Het beste kunt u direct een professionele ongediertebestrijder inschakelen. Groenink heeft de ervaring en materialen om u van de rattenplaag af te helpen.