Spinnen

Heeft u overlast door spinnen? Wij helpen u hiervan af.

Hoe herkent u spinnen?

In Nederland zijn er zo’n 700 verschillende soorten spinnen. Spinnen komen in veel verschillende kleuren voor. Veel spinnen zijn bruin of zwart, maar ook rode en groene spinnen komen regelmatig voor. De mannetjes zijn wat kleiner en hebben bontere kleuren. De meeste spinnen hebben een lijfje dat niet groter wordt dan 1 cm. Het lijfje is meestal bolvormig en heeft aan de voorzijde acht ogen. Aan dat lijfje zitten acht poten die per spin verschillen van lengte. Op hun poten hebben spinnen haren waarmee ze de luchtvochtigheid, vibraties, kleuren en aanraking kunnen waarnemen.

Doordat er zoveel verschillende soorten spinnen zijn, hebben zij ook andere manieren van voortplanting. Over het algemeen wordt het vrouwtje in het najaar bevrucht door een mannetje, die vlak daarna sterft. Het vrouwtje houdt het sperma weken tot maanden binnen, zodat de eitjes worden gevormd. Sommige spinnen dragen deze eitjes met zich mee, maar de meeste spinnen zetten de eitjes af in een nest. De eitjes zijn ovaal, licht van kleur, zacht, en kwetsbaar. Door het ontbreken van een harde beschermlaag om het ei, is de kans aanwezig dat de eitjes uitdrogen. Het aantal eitjes per keer verschilt sterk. Sommige soorten leggen maar enkele eitjes en andere soorten wel honderd. In de lente komen de eitjes uit. Sommige spinnen leggen dan pas eitjes, die al na enkele weken uitkomen.
Bij het uitkruipen van het ei laten de jongen een vervelling achter. De jongen zijn nog klein, maar lijken al op de volwassen spinnen. Hierna vervellen ze zo’n vijf keer tot ze volwassen zijn. Het vrouwtje leeft meestal nog een tijdje nadat de jongen er zijn en kan bij sommige soorten opnieuw bevrucht worden. In het najaar zijn de spinnen volwassen en kruipen de mannetjes uit hun verstopplek om vrouwtjes te zoeken. Hierdoor ziet u in het najaar vaak meer spinnen.

Overlast door spinnen

Spinnen kun je onderscheiden in de huisspinnen en tuinspinnen. In ieder huis zitten gemiddeld 1500 huisspinnen die leven in donkere en vochtige ruimtes. Wanneer u een huisspin buiten zet, zal deze altijd proberen het huis weer in te komen. Een tuinspin blijft daarentegen liever buiten en zal niet gauw een huis opzoeken. In de meeste gevallen gaat het bij een spinnenplaag dus om huisspinnen. De huisspin is een nachtdier en zit overdag verstopt in kieren, naden, kruipruimtes, spouwmuren en daken. Over het algemeen zal de bewoner geen last hebben van deze spinnen, omdat ze niet zichtbaar zijn. Wanneer de bewoner wel last heeft van spinnen gaat het vaak om een plaag van één soort spinnen.

Spinnen komen af op allerlei insecten. Deze vangen ze in hun web, omwikkelen of vergiftigen ze, doden ze en eten ze op. Ze worden als nuttig gezien, omdat ze op deze manier uw huis beschermen tegen een insectenplaag. De spinnen zijn in de nacht actief en spannen dan hun web. Het web van een spin bestaat uit allemaal dunne, maar stevige witte draadjes, die ze uit hun lichaam spuiten. De meeste insecten zien het web niet of te laat. Zodra het insect op het web zit, komt de spin er al aan.

Een enkele spin in huis kan voor sommige mensen al flink schrikken zijn. De spinnen zijn snel en behendig en kunnen boven je hoofd hangen. Bij een spinnenplaag zult u vele spinnenwebben en spinnen zien. Dit kan als heel vervelend worden ervaren. Daarnaast laat een spin zogenaamd organisch afval achter. Dit zijn restjes van insecten, maar ook kleine plakkerige zwarte puntjes van de ontlasting. De ontlasting bevat een soort zuur dat zelfs de verf op uw verwarming of kozijn kan beschadigen. Dit maakt dat uw huis er minder netjes uit ziet en minder hygiënisch is.

U weet dat u spinnen in huis heeft als u spinnenwebben of droge velletjes in de vorm van een spin ziet. Het weghalen van een spinnenweb houdt niet in dat de spin uw huis verlaat. De spin zal in de nacht gewoon een nieuw web spannen. Doordat de spinnen zich steeds verstoppen kan het heel lastig zijn de spinnen zelf te verwijderen.

Bestrijding van spinnen

Voor het bestrijden van spinnen kunt u het beste een professionele ongediertebestrijder inschakelen. De bestrijding van spinnen kan het hele jaar door. Wanneer u een spinnenplaag wilt voorkomen kunt u het beste vóór april en ná augustus een ongediertebestrijder langs laten komen. U voorkomt dan dat de aanwezige eitjes uit kunnen komen. Voor het bestrijden van spinnen wordt eerst onderzocht waar de (mogelijke) nestplaatsen en de webben zich bevinden. Deze plaatsen worden gereinigd en behandeld. Daarnaast wordt gekeken hoe u insecten buiten de deur kunt houden, zodat uw huis minder aantrekkelijk is voor de spinnen. Schakel direct de hulp van Groenink in. Wij helpen u op milieuvriendelijke wijze van uw spinnenplaag af.