Vlooien

Vlooien in huis? Groenink bestrijdt ze.

Hoe herkent u vlooien?

Vlooien (Siphonaptera) zijn kleine insecten die meestal zo’n 3 mm groot worden. De vlo is bruinzwart en heeft een groot lichaam met kleine kop, verder hebben ze zes lange poten. Vlooien leven op warmbloedige zoogdieren of vogels en drinken het bloed van deze dieren. Het zijn goede springers en kunnen zich snel verplaatsen. In Nederland komt vooral de katten vlo voor. Deze kan naast katten ook bij mensen en honden voor overlast zorgen. De larven van een vlo kunnen alleen overleven wanneer zij binnen het nest blijven en voorzien worden van bloed en uitwerpselen van een volwassen vlo, dit maakt ze kwetsbaar. De volwassen vlo overleeft alleen als hij toegang heeft tot rottend organisch materiaal, wat als voedsel dient. Een vrouwtjes vlo kan in haar leven ongeveer 1000 eitjes leggen. De productie van eitjes begint nadat ze voeding heeft binnen gekregen. Vervolgens komen de eitjes, die bijna niet te zien zijn, op allerlei plekken terecht. Denk hierbij aan de vloer, bank, bed, tapijt en in de tuin. Het duurt weken tot maanden voordat de eitjes uitkomen, omdat ze hiervoor de juiste omgevingstemperatuur nodig hebben. Een vlo ontwikkelt zich in drie stadia (ei, larf, pop, vlo).

Overlast door vlooien

In huis zijn vlooien vaak te vinden in kieren, spleten en tapijt. Wanneer je een vlo ziet, is het vrijwel zeker dat op meerdere plekken eitjes aanwezig zijn, die zoals genoemd een half jaar later nog uit kunnen groeien tot volwassen vlo. Vanaf dat moment kan u en/of uw huisdier opnieuw gebeten worden en worden er weer eitjes geproduceerd. Een vlooienbeet kan na verloop van tijd zorgen voor rode jeukbulten, maar kan ook ongemerkt voorkomen. Vlooien kunnen daarnaast drager zijn van lintwormen. Doordat honden en katten bij het zichzelf wassen soms een vlo kunnen inslikken bestaat de kans dat zij besmet raken door de lintworm.

Bestrijding van vlooien

Als vlooien zich gevestigd hebben kan het heel lastig zijn om er weer van af te komen. Daarom is preventie het beste middel. Heeft u toch een vlooienplaag in huis, dan kunt u het beste een ongediertebestrijder bellen. Vlooienplagen verspreiden zich snel en zijn moeilijker te bestrijden wanneer ze groter worden. Het wordt dan al gauw een groot probleem. Groenink is een gespecialiseerde ongediertebestrijder die u helpt bij het verwijderen van de vlooienplaag. Groenink neemt de gehele omgeving mee en let op de kleine hoekjes en kiertjes waar de vlooien zich kunnen verstoppen.