Wespen

Wespenplaag in of om uw gebouw? Wij helpen u hiervan af.

Hoe herkent u wespen?

In Nederland komen drie soorten wespen vaak voor. De gewone- en Duitse wespen zijn insecten met een grootte van 1,7 tot 2 cm. De hoornaar is groter en kan wel 3,5 cm worden. Bij alle soorten is de koningin het grootst. Wespen hebben een smal lichaam dat bestaat uit drie delen. De kop met twee antennes, de romp met twee vleugels en het achterlijf dat meerdere segmenten/ringen heeft. Een wesp heeft daarnaast zes pootjes en aan het achterlijf van de vrouwtjes zit een angel. Wespen hebben een zeer kenmerkend uiterlijk. Hun lichaam is geel met zwart gestreept. De gewone- en Duitse wesp hebben dunne, met name gele poten en de hoornaar heeft wat dikkere rode poten. Daarnaast maakt de hoornaar vaak een luid zoemend geluid.

Een nest van een hoornaar bevat nooit meer dan 1000 hoornaren, terwijl de gewone- en Duitse wesp een nestgrootte van 7000 wespen kunnen bereiken. Wespen leven maar één seizoen, alleen de koningin die als laatst geboren is, overleefd de winter. Zij kan overleven, doordat zij meer vetreserves heeft en daardoor niet gauw verhongerd. In april komt zij weer tevoorschijn om de eitjes die voor de winter al bevrucht zijn af te zetten. Ze bouwt hiervoor altijd een nieuw nest. De eitjes zijn wit, langwerpig en enkele mm groot. Eind mei komen de larven uit hun ei. Begin juni verpoppen ze zich. Eind juni komen de eerste werksters uit hun pop om de taken van de koningin over te nemen en wordt het nest uitgebreid. Eind augustus zet de koningin bevruchtte eitjes af waar alleen mannetjes uit komen, zodat zij kunnen paren met de nieuwe koninginnen. De oude koningin sterft net als de andere wespen in het najaar.

Overlast door wespen

De meest gehoorde klacht over wespen is dat ze steken. De vrouwtjeswesp heeft een angel aan haar achterlichaam waarmee ze in totaal zo’n 10 keer kan steken. De angel dringt dan door in uw huid en spuit gif in. U krijgt hierna een rode plek of rode bulten die kunnen jeuken en flink zeer kunnen doen. Wespen zijn vrij agressieve insecten, maar over het algemeen steekt een wesp alleen als deze zich bedreigd voelt. Het gif van een wesp bevat een stofje dat agressie opwekt bij andere wespen. U kunt dus beter geen wesp doden wanneer andere wespen in de buurt zijn.
Vooral rond de maand augustus komen wespen meer in de buurt van terrassen en huizen. Ze eten normaal gesproken insecten, maar die zijn in het najaar schaars. Om niet te verhongeren zoeken ze andere voedselbronnen. In de omgeving van huizen en terrassen zorgen wespen voor veel overlast. U kunt niet meer rustig buiten zitten, doordat de wespen overal om u heen vliegen. Daarnaast leven wespen in een kolonie. Gewone- en Duitse wespen bouwen hun nest onder de grond of in spleten tussen hout. In een woonwijk worden nesten ook gebouwd in een dichte struik, in de spouw of op de zolder van huizen. De hoornaar bouwt zijn nesten altijd bovengronds in een boom of in gebouwen. Een wespennest lijkt op een bol van papier en wordt gemaakt van verpulverd hout met speeksel. Wanneer u te dicht bij het nest in de buurt komt, is de kans groot dat u gestoken wordt. Het kan daardoor moeilijk zijn om zelf het nest te verwijderen.

Bestrijding van wespen

Een wespenplaag breidt zich gedurende de lente en zomer snel uit. Heeft u het idee dat er een wespennest bij u in de buurt aanwezig is, dan is het van groot belang om zo snel mogelijk een professionele ongediertebestrijder in te schakelen, zodat deze op een veilige en effectieve wijze de wespen kan verwijderen. Groenink heeft jarenlange ervaring bij het bestrijden van wespen en doet dit op milieuvriendelijke wijze. Maak snel een afspraak om van de wespen af te komen.