Zilvervisjes

Zilvervisjes in uw huis of gebouw? Wij helpen u van zilvervisjes af te komen.

Hoe herkent u zilvervisjes?

Zilvervisjes zijn kleine insecten van zo’n 7 tot 12 mm. Ze hebben een zwarte kleur met zilveren gloed. Een zilvervisje wordt weleens verward met het papiervisje, dat grijs en gespikkeld is. Zilvervisjes hebben een grote kop en een relatief lang lichaam dat eindigt in een punt. Hun lichaam is plat en ze hebben zes pootjes. Bij hun kop zijn twee lange voelsprieten aanwezig en aan hun achterlijf hebben ze nog 3 aanhangsels. Het lichaam van een zilvervisje is bedekt met schubben en blijft zijn hele leven vervellen.

Een zilvervisje kan afhankelijk van de omstandigheden 2 tot 8 jaar oud worden. Het vrouwtje legt per keer 3 eitjes, die na 6 weken uitkomen. De eitjes zijn ovaal en 0,8 mm groot. Uit het eitje komt een klein wit zilvervisje. Dit zilvervisje krijgt binnen 6 weken zijn zwarte kleur. Na een aantal weken tot maanden zijn de zilvervisjes in staat zich voort te planten. In totaal kan een vrouwtje tijdens haar leven gemiddeld 100 eitjes leggen.

Overlast door zilvervisjes

Zilvervisjes leven in een omgeving die warm en vochtig is. Plaatsen waar u ze tegen kunt komen zijn de badkamer, keukenkastjes, kelder, tussen isolatiemateriaal, in de kledingkast en op bed. Door hun platte lichaam, kunnen zilvervisjes zich makkelijk verstoppen tussen alle kieren en naden die in uw huis te vinden zijn. Als het nodig is kunnen de zilvervisjes daar enkele maanden overleven zonder voeding. Zilvervisjes worden in het donker pas actief. Een zilvervisje schiet gauw weg als er opeens een lamp aan gaat of als u zijn schuilplaats verstoord. Ze zijn niet schadelijk voor mensen, maar kunnen wel een hoop schade in huis veroorzaken. Hun voedsel bestaat uit zetmeel houdende middelen en plantaardige vezels. Enkele voorbeelden zijn aardappel, banaan, behangplaksel en katoen. Vooral door de laatste twee kan het zilvervisje uw huis beschadigen. De zilvervisjes knagen allemaal kleine gaatjes in uw katoenen kleding en het behang. Hierdoor kunt u uw kleding wel weggooien en ook de muur zal gerepareerd moeten worden.

Het is moeilijk om van zilvervisjes af te komen. Hoewel een goede ventilatie de lucht in huis wat droger en onaantrekkelijker maakt voor zilvervisjes, helpt dit niet om ze te bestrijden. De zilvervisjes zitten goed verstopt en kunnen enkele maanden overleven zonder voedsel. Wanneer u deze insecten zelf probeert te verwijderen is het vrijwel zeker dat een of meerdere zilvervisjes nog verstopt zitten op plaatsen waar u niet bij kunt komen. Binnen zes weken hebben zij zich dan weer voortgeplant en begint de plaag opnieuw.

Bestrijding van zilvervisjes

Bij het vermoeden van een zilvervisjesplaag is het belangrijk om zo snel mogelijk een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Groenink is zo’n bedrijf en komt bij u langs om de omvang van het probleem te beoordelen. Zodra dit duidelijk is worden de schuilplaatsen van de zilvervisjes behandeld. Groenink staat voor kwaliteit en biedt daarom uitgebreide nazorg. Na zes weken wordt opnieuw gekeken en worden enkele plaatsen nogmaals behandeld. U krijgt tot slot deskundige adviezen om terugkeer van de plaag te voorkomen. Maak nu een afspraak met Groenink om direct van uw zilvervisjes af te komen.